SLU2023-05-17
SLU startar Sveriges första forskarkurs i djurs kognition och känslor
Att förstå djurs kognition och känslor är viktigt för djurvälfärd. Därför startar SLU nästa månad en för Sverige helt ny kurs som ska ge forskarstudenter nya verktyg. Det rapporterar tidningen VeternärMagazinet. Bilden: Else Verbeek, forskare på Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU. Foto: privat.

Kycklingar har behov av att leka
Precis som hundvalpar ägnar kycklingar mycket tid åt att leka – och leken kan avslöja hur de mår. Det har forskare på Linköpings universitet kommit fram till.

ICA betalar SLU för forskning på alger i pilotprojekt

m82
Örebro universitet: pilotstudie visar att det kan vara möjligt att motverka depression genom att äta hälsosammare
Örebro universitet meddelar att man tror att det kan vara möjligt att man genom att äta hälsosammare kan motverka depression. Detta efter det att man gjort en pilotstudie med 16 personer. Foto: Örebro universitet.

Forskningscentrum får 48 miljoner till forskning om växtbaserat protein
Örebro universitet meddelar att man får 48 miljoner kronor till att koordinera ett nytt nationellt forskningscentrum som ska forska om växtbaserat protein. Det handlar om ett projekt som under fyra år ska ”studera hela kedjan – från livsmedelsproduktion till människors välmående när det gäller protein från växtriket”. Pengarna kommer från det statliga forskningsrådet Formas.

Forskning: biomarkörer visar att bryggkaffe skyddar mot diabetes typ 2
Forskare på Chalmers i Göteborg, i samarbete med Umeå universitet, har visat att kaffe minskar risken att drabbas av typ 2-diabetes. ”Men bara om du dricker bryggkaffe istället för kokkaffe”, skriver man i ett pressmeddelande.

laIMG 2157
Forskningsstudie indikerar att BPA-halter i människa är kraftigt underskattade
University of Washington meddelar att deras forskare har utvecklat en mer exakt metod för analys av BPA i människa, och att man funnit att exponeringen för den hormonstörande kemikalien är mycket högre än tidigare antagits. Det handlar enligt forskarna om att halterna underskattats med så mycket som upp till 44 gånger. Bilden: Flaskorna på bilden har inte nödvändigtvis något med artikeln att göra. Foto: HÅKAN FRISELL.

b62
Forskning: mineralerna i det industriella surdegsbrödet passerar rakt igenom kroppen
Örebroforskare meddelar att de har jämfört de tio mest sålda surdegsbröden i butik med surdegsbröd från ett lokalt bageri. Resultaten är slående. Foto: Örebro universitet.

SLU får miljoner till forskning om kycklingsjukdomar
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, meddelar att man får 3.75 miljoner kronor från stiftelsen Svenska Kycklinguppfödare för en femårig satsning. Pengarna ska användas till forskning inom området fjäderfämedicin med inriktning på kyckling.

Snårigt att ansöka om icke-ekologiska ingredienser till ekologiskt öl
Många svenska ölbolag använder icke-ekologiska ingredienser, i form av malt och humle, i ekologiska produkter. Det är tillåtet inom EU om det råder brist på världsmarknaden. Men de krav Livsmedelsverket ställer för att ge tillstånd är svåra att navigera. Det menar en bryggmästare på ett litet bryggeri.

h22
Poppels söker patent för ”Hop Ignitor”
Ölbolaget Poppels Bryggeri AB i Jonsered meddalar att man sökt patent på sin nya bryggteknik “Hop Ignitor”. Uppfinningen berör användandet av humle i öl. Bilden: Används med tillstånd.

Acrylow
Anrika Jästbolaget sänker akrylamidhalten i livsmedel
Den anrika jästtillverkaren Jästbolaget AB i Sollentuna har nyligen börjat sälja produkten Acrylow som uppges sänka halten av det cancerframkallande ämnet akrylamid i livsmedel med upp till 90 procent. Den innehåller bland annat ett enzym som möjliggör att aspargin brys ner. Acrylow är inte är GMO. Foto: Jästbolaget.

fo21
Otillåtet färgämne i Fontana Food AB:s iranska ostbågar
Ostbågarna Chee-Toz av märket Motori från Iran har visat sig ... Foto: Livsmedelsverket.

Ansökan: Foodmark vill fortsätta få använda konventionell jalapeno i ekologisk jalapenosås

Te på sushirestaurang i Stockholm innehöll dopingmedlet efedrin

ha30
Halalskandal:
Otillåtet rött azo-färgämne använt i tonvis med halalkött
– grossist i Kungälv drabbad – och Netto
Foto: EU-kommissionen.

Oatly får nytt tillstånd att använda icke-ekologisk ingrediens i ekologisk matgrädde

ka35
WHO: Inga avgörande bevis för att kaffe orsakar cancer
– men det gör troligtvis mycket varma drycker
World Health Organisation, WHO, meddelar att en arbetsgrupp bestående av 23 forskare har utvärderat risken för att kaffe och mycket varma drycker ger upphov till cancer. Resultaten har publicerats idag i den välrenommerade tidskriften The Lancet Oncology. En av slutsatserna är att det inte finns några avgörande bevis för att kaffe orsakar cancer. Men samtidigt kom man fram till att mycket varma drycker utgör en risk. Bilden: Framtiden för kaffet? Kaffebolaget Löfbergs Lilas kallbryggda kaffe som serveras kallt.

Familjen Kamprad Stiftelse ger Karlstads Universitet nobben
Forskare på Karlstads Universitet, under ledning av professor Per Kristenssen på Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper, ville enligt uppgift ha totalt cirka 1.3 miljoner kronor av Familjen Kamprad Stiftelse för projektet ”hur kan förpackningar bidra till minskat livsmedelssvinn i småhushåll”. Men man fick nobben. Detta enligt handlingar FoodMonitor tagit del av.

Ny teknik ger nyttigare munkar
Vi européer avnjuter runt 20 000 ton munkar varje år. En ny bakteknik, framtagen av forskare vid SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) och ett amerikanskt företag, minskar den annars påtagliga fettmängden med 40 procent. Projektet är nominerat till EARTO Innovation Prize.

Matsvinnet och dess
miljöpåverkan undersöks
Mellan trettio och femtio procent av den mat som produceras i världen når aldrig ett matbord utan slängs, enligt studier. Nu ska forskare från Högskolan i Borås undersöka matsvinnet från en livsmedelsbutik och se vilken påverkan det har på miljön.

Myter och sanningar
om mat och hälsa
Energidrycker kopplas i marknadsföringen samman med träning men ökar inte prestationen nämnvärt och många läkare och forskare avråder från att använda dem. På samma sätt bör myten om C-vitamintillskot vid förkylning avlivas, anser man på Konsumentföreningen Stockholm (KfS) som kommit med rapporten ”Sant eller falskt om mat och hälsa”.

Äldre prioriterar svenskproducerat
Tillsatsfri, sockerfri och kravmärkt mat kommer att prioriteras mer bland oss svenskar det kommande året. Det visar en Sifo-undersökning bland 1 199 personer i olika åldersgrupper.

”Ägg borde nyckelhålsmärkas”
”De gamla rekommendationerna om att äta högst 2-3 ägg i veckan, som är baserat på missvisande varningar för kolesterol lever kvar på många håll trots att ägg är ett hälsosamt val av nyttigt fett”. Det konstaterar näringsexperten Christer Rosén som disputerad inom Livsmedelsteknik, angående en färsk undersökning som visar att sju av tio svenskar fortfarande tror att kolesterol är skadligt för hälsan.

Brist på ekologiska råvaror
Efterfrågan på ekologiska livsmedel fortsätter öka, inte minst av hälso- och hållbarhetsskäl. Men bristen på råvaror gör att den svenska livsmedelsindustrin får allt svårare att möta konsumenternas ökade sug.

Svensken dricker mindre
ViktVäktarna har låtit genomföra en Sifo-undersökning som visar att tre av tio svenskar dricker mindre nu än för tre år sedan. Endast åtta procent dricker mer.

Nytt foder ska ge
lönsammare mjölkproduktion
Lantmännen Lantbruk lanserar i september ett nytt Nötfor-sortiment för mjölkkor. Genom bättre näringsförsörjning, lägre proteinhalt och högre fodereffektivitet vill man med detta foder bidra till en lönsammare svensk mjölkproduktion.

sofiabokBrödboken för lugnare mage
Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson släpper nu sin tredje bok enligt FODMAP-modellen; Lugn mage med gott bröd. ”Recepten är glutenfria och även utan potentiella FODMAP-ingredienser som sojamjöl, oligofruktos och honung, berättar hon. Foto: LAVA FÖRLAG
 

Pengar till celiakiforskning
Celiakiförbundet tilldelar i år medel ur sin forskningsfond till två olika vetenskapliga studier som båda ska undersöka sambanden mellan celiaki (glutenintolerans) och tarmens bakterieflora.

Färre vill följa dieter
68 procent av svenskarna vill gå ner i vikt – men en majoritet av dessa är idag negativt inställda till det stora antal dieter som florerar på marknaden. Det visar en ny undersökning som ViktVäktarna låtit SIFO genomföra.

t20