Snabbmatsindustrins reklam
övertrumfar föräldrar
Snabbmatsindustrin har genom sina reklamfilmer större inflytande på barn än deras föräldrar. Det har amerikanska forskare upptäckt i en ny studie. Men samtidigt har föräldrar stora möjligheter att påverka.
“Det var tydligt att barn påverkades av de reklamfilmer de såg. Men föräldrarna är inte maktlösa”, säger Christopher Ferguson vid Texas A&M International University, en av forskarna som genomförde studien, i en kommentar.
 
I forskarnas studie ingick 75 barn i åldrarna 3-5 år som fick se två tecknade serier mellan vilka en reklamfilm lagts in. Hälften av barnen fick se en reklamfilm för pommes frites och den andra hälften en reklamfilm för skivade äpplen.
 
Efter att ha sett de tecknade serierna fick barnen välja en kupong för pommes frites eller en för skivade äpplen. 
 
Men innan de valde ombads hälften av föräldrarna att be sina barn att välja det hälsosammare alternativet medans den andra hälften skulle vara neutrala.
 
Resultaten visade att av de barn som såg reklamfilmen med pommes frites och vars föräldrar var neutrala valde 71 procent att ta kupongen för pommes frites.
 
Bland de barnen vars föräldrar bad dem att välja ett annat hälsosammare alternativ tog 51 procent kupongen med pommes frites.
 
Bland barnen som såg reklamfilmen för äppleskivor valde 46 procent kupongen med pommes frites om deras föräldrar var neutrala. Bara 33 procent valde pommes frites om deras föräldrar uppmuntrade dem att välja det hälsosammare alternativet.
 
Forskarnas studie har nyligen publicerats i den välrenommerade tidskriften Journal och Pediatrics.
 
/FoodMonitor
 
Läs mer (extern lank, Science Daily)!
 

t20