nanoribbon_fet
Nanoteknologi kan
förhindra matförgiftning
En ny uppfinning från Yale School of Engineering kan komma att rädda många människor från att bli matförgiftade. En liten sensor (bilden) kan på bara en halvtimme analysera förekomsten av bakterien E. Coli i till exempel köttprodukter. Det rapporterar Huffington Post.
 
Den idag mest använda laboratoriemetoden i Sverige för att analysera förekomsten av E. Coli kostar uppskattningsvis runt 400 kronor per prov och tar cirka ett dygn att genomföra.
 
Forskaren Monika Weber och hennes kollegor på Yale School of Engineering kan göra motsvarande analys på 30 minuter, och enligt uppgift till en kostnad på runt en dollar per prov.
 
Tekniken som Monika Weber använder för att upptäcka E. Coli snabbt baseras på nanoteknologi. Enligt henne är det inga problem för till exempel en köttproducent att använda utrustningen för att rutinmässigt analysera stora mänder prover i produktionen. Det går dessutom att analysera ett större antal strängar av samma bakterie.
 
”Om en kund vill analysera ett stort antal strängar, säg flera hundra, så är det naturligtvis möjligt att skala upp utrustningen till att klara det”, säger Monika Weber, till Huffington Post.
 
Monika Weber och hennes kollegor arbetar för närvarande med att ta fram en arbetsprototyp. Gruppen har redan ansökt om ett patent för att skydda uppfinningen.
 
Nyligen fick de även ta emot förstapriset på 20 000 dollar i tävlingen NASA Tech Brief Engineering. Deras analysutrustning för E. Coli slog 900 andra bidrag som inkommit från 50 länder.
 
Läs mer här (extern länk, Huffington Post)!
 
/FoodMonitor
 
Foto: Monika Weber.
 

t20