Nötter kan öka välbefinnandet
och minska vikten
Enligt nya forskningsresultat så finns det ett samband mellan att äta nötter och en ökning av halten av aminosyran seratonin i kroppen. Seratonin ökar välbefinnandet och minskar begäret efter mat. Enligt forskarna räcker det med en handfull råa nötter om dagen för att få en positiv effekt.
 
”För första gången har ett samband mellan konsumtion av nötter och en ökning av utsöndringen av seratoninmetaboliter kunnat påvisas”; säger Christina Andris-Lacueva som leder forskningsprojektet vid Universitetet i Barcelona, Spanien.
 
De spanska forskarna studerade under 12 veckor en grupp av 22 patienter som led av MetS. MetS är ett tillstånd som ger upphov till en onormal produktion av bukfett såväl som höga blodtrycks- och blodsockervärden. Patienterna fick varje dag äta en diet som inkluderade 30 gram av en blandning av råa hasselnötter, valnötter, och mandlar.
 
Försöksgruppen jämfördes med en annan motsvarande kontrollgrupp med patienter som fick en diet utan nötter.
 
Resultaten visar att gruppen som fick nötter hade en högre seratoninhalt i sin urin än kontrollgruppen. Över 90 procent av kroppens seratonin finns i tarmarna. Resten finns i det centrala nervsystemet och reglerar där humör och aptit.
 
Enligt forskarna kan resultaten hjälpa patienter att bli av med övervikt och minska risken för att utveckla typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar.
 
Det är en ”vanlig missuppfattning att det är bra att utesluta nötter ur kosten för att minska kaloriintaget”, säger David Baer vid det amerikanska jordbruksdepartementet, i en kommentar, enligt mail online.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs forskarnas artikel här (extern länk, Journal of proteom research)!
 

t20