julskinkanibble
Nyttigare julskinka från Nibble Gård
Familjen Johansson på Nibble Gård utanför Västerås har i flera generationer sysslat med grisuppfödning och Nibble gårdsgris-kött är en efterfrågad råvara hos flera ledande kockar. Nu meddelar företaget att köttet dessutom blivit nyttigare, eftersom det nu innehåller betydande mängder av Omega 3-fettsyror. Julskinkan är starkt efterfrågad och Italien-inspirerade charkprodukter har tagits fram i samarbete med toscanska charketuristen Riccardo Subissati.
 
– Vi har under en tid gett våra grisar certifierat Svenskt foder innehållande bland annat linfrökaka, med mindre andel soja vilket är positivt, säger Sven-Erik Johansson som driver gården tillsammans med sonen Magnus och hans partner Lena Lindahl.
 
– Nu har vi fått bevisat att vårt kött faktiskt innehåller mer nyttiga fetter än annat griskött och detta innebär sundare mat för köttkonsumenterna. Med på köpet har vi fått bättre immunförsvar hos grisarna, bättre tillväxt och ännu piggare och mera välmående grisar, fortsätter han.
 
Jana Pickova, Professor i livsmedelsvetenskap vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, har analyserat Nibble Gårdsgris-köttet. Hon kommenterar:
 
– Vi vet sedan länge att griskött kan vara en bra källa av de nyttiga omega 3-fettsyrorna och bidra till ett bättre förhållande mellan omega 3- och 6-fettsyror i kosten. Det har varit svårt att intressera producenter för sådan produktion. Jag är glad att man vid Nibble har tagit steget.
Nibbles nyttigare kött är efterfrågat som julskinka och nu satsar Nibble på en rad nya charkprodukter som alla har en självklar plats på det svenska julbordet. Bland annat saluför de nu köttbullar, wienerkorv, prinskorv, falukorv och en ny baconprodukt.
 
– Vi kallar den gårdsbacon och den är lite tjockare skivad än vanlig bacon, vilket vi tror kommer att bli mycket populärt, säger Sven-Erik Johansson.  Ytterligare nya produkter är lufttorkad skinka, karré och kotlett. Det är produkter vi arbetat med under en tid för att få dem att smaka lika gott som de gör i Italien. Vi har arbetat tillsammans med Riccardo Subissati, en italiensk charkuterist som i Toscana räknas till eliten bland förädlare av griskött. Samarbetet har varit fruktbart för båda parter.
 
Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus i Stockholm är en annan nyckelperson i Nibbles produktutveckling.  Svenska kvalitetsråvaror och svensk husmanskost är hjärtefrågor för Fredrik som beskriver samarbetet mellan Nibble och Riccardo Subissati:

 
– Att det blir ett gott äktenskap mellan svensk djuruppfödning och italienskt mathantverk förvånar mig inte. Det är två själar som brinner för sina produkter, och sådant gillar vi kockar.
 
/FoodMonitor

t20