Scan satsar på rapsgris
Produktutvecklingen av Scans rapsgris är i full gång. Köttet är enligt bolaget både mörare och saftigare än vanligt griskött och andelen fleromättade fettsyror blir högre med raps i fodret. De första produkterna beräknas lanseras nästa år. Som ett led i utvecklingsarbetet finns köttet redan nu att äta på Griffins Steakhouse i Stockholm, meddelar Scan.
 
– Äntligen har vi fått en svensk gris som är lätt att lyckas med. Jag hoppas fler får upp ögonen för rapsgrisen, och även för de mindre använda detaljerna, som bog och sida. Vi har även frågat våra gäster vad de tycker och de har verkligen jublat över något så enkelt som en kotlett från rapsgrisen, som skurits lite tjockare och fått lite längre tid på grillen, säger Christian Hellberg, kreativ ledare Griffins.
 
Griffins Steakhouse i Stockholm har på menyn fläskkotlett, fläskkarré, fläskfilé, fläsklägg och fläsksida från rapsgris fram till vecka 51. Rapsgrisen serveras även under testperioden på konferensanläggningen Sånga Säby.
 
– Det är första gången vi valt att arbeta med kockarna på ett så tidigt stadium i produktutvecklingen. Rapsgrisen är den största innovationen som hänt griskött sedan Piggham. Köttet smakar ännu bättre och är både saftigare och mörare då andelen omättade fetter är högre. Även andelen omega 3 har höjts när grisen äter foder med raps, säger Magnus Sjöholm, affärsutveckling/strategi Scan.
 
Fakta: Konceptet kommer från HKScan i Finland som bedrivit forskning kring rybs (närbesläktad växt till raps), som komponent i grisfoder, i över fyra år. Köttet lanserades i Finland vid årsskiftet 2011. Testresultaten visar att ett specialkomponerat foder innehållande ryps ger ett griskött med högre andel omega 3. Finska konsumenttester visar dessutom att köttet är saftigt, mört och lättlagat. Scan håller nu på att utveckla konceptet i Sverige med svensk raps tillsammans med svenska grisbönder.
 
/FoodMonitor

t20