Låt sinnena avgöra – släng mindre
– Vi borde våga lita mer på våra sinnen och ha större självförtroende, för vi kan mer än vad vi tror, säger Restaurangakademiens kreativa ledare Magnus Svensson. Detta i samband med en ny undersökning från Lantmännen som visar att över hälften av svenskarna försökt förändra sitt beteende vad gäller matsvinn, men att osäkerheten fortfarande är utbredd när det gäller att bedöma om livsmedlen är dugliga efter bäst före-datum.
 
– Vi människor kanske inte har en hunds goda doftsinne, men vi kan till exempel känna om någon skalar en apelsin på långt avstånd och vi väljer till och med partner med hjälp av våra näsor. Som med mycket annat ger övning färdighet, ju mer vi doftar och smakar oss fram bland mat och dryck desto säkrare blir vi, fortsätter Magnus Svensson.

Bäst-före-datum innebär att livsmedelsproducenter garanterar en viss kvalitet på ett livsmedel fram till ett visst datum. Livsmedlet kan hålla längre och i vissa fall till och med mycket längre, något som våra sinnen är utvecklade till att kunna avgöra. Ändå vågar 4 av 10 svenskar inte lita på sina sinnen när det kommer till att avgöra kvalitet, livslängd och hållbarhet på mat, enligt Lantmännens undersökning.

Enligt samma undersökning är det vanligare hos äldre människor att välja att känna, lukta och smaka sig till om ett livsmedel fortfarande är säkert att äta, än hos yngre. Sju av tio 56-65 åringar jämfört med drygt fyra av tio i åldern 25-35 provar sig fram på detta sätt.

– Vi skulle behöva lära oss av de äldre generationerna som inte stirrar sig blinda på bäst-före-datum utan låter sina sinnen avgöra om maten är ätlig eller inte. Ett livsmedel ändrar doft, färg, smak och konsistens i och med att det blir äldre och många gånger innebär det att det bara blir ännu godare, säger Jenny Svederman, presschef Lantmännen.

Fakta:
Lantmännen är medlemmar i SSN, Sveriges Sensoriska Nätverk, en ideell förening som består av individuella medlemmar verksamma inom sensorik vid företag, forskningsinstitut, universitet och högskolor i Sverige och övriga Norden.
 
/FoodMonitor

t20