Brittiska ostron hårt drabbade
av vinterkräk-virus
Den brittiska livsmedelsmyndigheten Food Standards Agency varnar för att upp till 76 procent av ostronen odlade i landet kan bära på norovirus som orsakar vinterkräksjuka.
 
"Även om ostron traditionellt äts råa, så bör folka vara medvetna om riskerna med att äta dem på detta sätt", säger David Lees, forskningsledare vid Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science, Cefas, i en kommentar.
 
”Cefas rekommenderar att äldre personer, gravida kvinnor, små barn, och människor som är sjuka, undviker att äta råa eller lätt kokta skaldjur för att minska risken att få matförgiftning."
 
Norovirus är den vanligaste virala orsaken till diarrér och kräkningar i Storbritannien. De flesta människor upplever bara milda symptom och återhämtar sig inom tre dagar efter insjuknande. Viruset orsakar inga kända långtidseffekter.
 
Eftersom ostron filtrerar stora mängder vatten för att få i sig föda så kan halterna av bakterier och virus ackumuleras.
 
På uppdrag av Food Standards Agency tog forskare vid Cefas mellan åren 2009 och 2011 fler än 800 prover från 39 odlingsområden runt om i Storbritannien.
 
Resultaten visade att förutom att 76 procent av alla ostron odlade i landet bar på norovirus, så registrerades låga nivåer i 50 procent av de drabbade ostronen.
 
Det finns emellertid ännu inget gränsvärde framtagit som slår fast en säker halt för norovirus i ostron.
 
HÅKAN FRISELL

 

 
Läs mer:
http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2011/nov/norovirus
 

t20