Lunds Universitet:
Nypon bra för hjärtat
Nypon i maten sänker kolesterol och blodtryck. Det har forskare vid Lunds Universitet kommit fram till. En nypondryck gavs under sexveckorsperioder till en försöksgrupp med 28 överviktiga personer.
 
"Vi såg inga effekter på viktminskning som i våra tidigare studier i möss, och inte heller på blodsockret. Däremot såg vi en sänkning av LDL kolesterol och en sänkning av blodtrycket", säger Cecilia Holm, professor i molekylär cellbiologi vid Lunds universitet.
 
I studien deltog 28 personer som var friska, men kraftigt överviktiga. De hade ett genomsnittligt BMI på 35. Förutom försöksgruppen hade forskarna även en kontrollgrupp som istället för nypon fick dricka en äppeldryck.
 
Cecilia Holm tycker att resultaten är lovande.
 
"Det är naturligtvis resultat som är intressanta när vi diskuterar hjärt-kärlsjukdom, inte minst när det gäller förebyggande åtgärder", säger hon.
 
/FoodMonitor 
 

t20