Mjölk förbättrar blodsockerkurvan
Forskare vid Lunds Universitet har upptäckt att kroppen reagerar annorlunda på mjölk än annan mat. Proteiner i mjölken gör att insulinhalten höjs snabbt även vid en liten blodsockerhöjning. 
 
"Aminosyrorna agerar alltså proaktivt, kan man säga. Annars brukar det vara sockerhöjningen som sätter igång insulinproduktionen", säger Elin Östman, docent i Industriell näringslära vid Lunds Tekniska Högskola och verksam inom universitetets Antidiabetic Food Centre.
 
Dessa aminosyror finns främst i vasslen. Även andra proteinkällor som soja förbättrar också blodsockerkurvan om än inte till samma grad som mjölk. 
 
Enligt Elin Östman ökar proteinerna i mjölken kroppens produktion av insulinstimulerande hormoner i närvaro av kolhydrater. Det kan vara en stor fördel jämfört med de mediciner som diabetiker idag använder för att sätta igång insulinproduktionen i kroppen. 
 
"Fördelen med aminosyror är att de kräver kolhydrater för att sätta igång en insulinproduktion. Dricker man bara aminosyror i vatten blir insulinpåslaget noll. Medicinen stimulerar oavsett, vilket kan leda till blodsockerfall", säger Elin Östman.
 
"Det viktigaste är att mjölken fått oss att inse hur vissa aminosyror kan bidra till bättre blodsockersvar. Tidigare visste man inte den speciella blandning av aminosyror vi studerat kunde påverka blodsockret på det här sättet." 
 
Forskarna kommer nu att studera de långsiktiga effekterna på olika målgrupper för att hitta kombinationer av hälsosamma aminosyror som kan användas för att förebygga diabetes. 
 
/FoodMonitor
 

t20