Akuta hungersnöden i Somalia över – men fortsatt kritiskt läge
FAO´s generaldirektör José Graziano da Silva ökar nu insatserna på Afrikas horn. FN förklarar i ett uttalande att det inte längre råder akut hungersnöd i Somalia men samtidigt varnas det för att den återkommande torkan på Afrikas horn fortfarande utgör ett hot om inte åtgärder för en tryggad livsmedelsförsörjning vidtas. 
  
Enligt en ny rapport från den FAO-ledda gruppen för livsmedelsförsörjning och nutritionsanalys och USAID:s hungerförvarningssystem har antalet somalier i behov av akut hjälp minskat från 4 till 2,34 miljoner, vilket är 31 procent av befolkningen. När krisen var som värst hotades 750 000 människors liv, skriver FAO i ett pressmeddelande.. 
  
– Efterlängtade regn tillsammans med ett betydande tillskott av insatsvaror till jordbruket samt de humanitära insatser som skett de senaste sex månaderna är de främsta orsakerna till denna förbättring, sa José Graziano da Silva under en presskonferens i Nairobi efter ett besök i södra Somalia.
  
– Men krisen är inte över. Den kan endast lösas med en kombination av regn och fortsatta, samordnade långsiktiga insatser som bygger upp lokalbefolkningens motståndskraft och samtidigt länkar bistånd och utveckling. Vi kan inte undvika torka, men vi kan vidta åtgärder för att motverka att det leder till hungersnöd. Vi har tre månader på oss tills nästa regnperiod, tillade han.
  
Graziano da Silva klargjorde att FAO kommer att öka insatserna på Afrikas horn och förtydligade att jordbruket har en avgörande roll för fred och stabilitet i regionen.
  
/FoodMonitor

t20