Medvetna val underlättas
för Ica´s nätkunder
Efter att föreningen Äkta vara flera gånger uppmärksammat att matbutiker på nätet inte redovisar innehållsförteckningar kläckte Icas näthandlarkedja handla24.se en smart lösning. Genom att ta 10 000 produktbilder i åtta vyer kan man genom ett ”förstoringsglas” se all information på produkterna. På så vis kan kunderna försäkra sig om eventuellt innehåll av tillsatser och allergener innan beställning.
   
– Det har varit ett viktigt projekt och det känns bra att alla kunder nu kan ta del av all information om produkten. Speciellt alla kunder som har behov av specialkost Sär/När eller den medvetna konsumenten som vill veta mer om varan innan köp. Vi har medvetet valt en hög förstoringsnivå så att även synsvaga som inte klarar av att läsa på förpackningen ska kunna ta del av samma information.
   
– Under våren kommer vi att fortsätta att fotografera så att nätkunderna ska kunna få samma information som de som handlar i butik, säger Martin Åkerberg, som är ansvarig för projektet, i samband med ett pressmeddelande.
 
Ideella föreningen Äkta vara meddelar att man tidigare anmält ett antal matbutiker på nätet till Konsumentverket, men fått svaret att frågan om tillgängliga innehållsförteckningar inte var av principiellt intresse.
 
Enligt Äkta vara har kunder hos andra stora aktörer som Netxtra och Coop Mataffären fortfarande begränsad möjlighet att göra medvetna val.
 
/FoodMonitor

t20