Söta drycker kan öka
risken för gikt hos kvinnor
Konsumtion av fruktosrika drycker såsom sockersötad läsk och apelsinjuice kopplas till en ökad risk för gikt hos kvinnor. Detta enligt en studie, publicerad i JAMA (Journal of the American Medical Assiciation).
 
Studien tyder på att risken för kvinnor att drabbas av sjukdomen ökar med upp till 2.4 gånger. Dessutom ökade risken för gikt betydligt i takt med ökat intag av just fruktos, som är den huvudsakliga ingrediensen i många läsksorter, enligt forskarna.
 
”Detta ger oss mycket bra indikationer för att kunna undvika uppkomsten av gikt hos kvinnor. Traditionella rekommendationer har tidigare varit purinfattig kost, som i sin tur ofta är rik på kolhydrater, fruktosrika produkter inkluderat.”
 
”Vår studie bevisar i motsats till detta att fruktos i hög grad ökar risken för gikt hos kvinnor, och vill därför betona vikten av att dra ned på fruktosintaget”, skrev forskarna, ledda av Dr Hyon Choi, Boston University School of Medicine.
 
Fakta om gikt:
Gikt orsakas av att halten svårlöslig urinsyra (urat) i blodet ökar och faller ut i kristaller. Urinsyran kristalliserar och lägger sig i leder, senor och omgivande vävnad.
 
Källa: FoodNavigator
 
/FoodMonitor

 

t20