agg2
Äggfakta inför påsken
Inför påskhelgen har branschföreningen Svenska Ägg låtit undersöka hur svenska folket äter ägg till påsk och vilka påsktraditioner som är mest populära. 1000 personer har deltagit i undersökningen som visar att endast var fjärde svensk känner till varför vi äter ägg till påsk.
 
Trots att majoriteten av befolkningen äter fler ägg än vanligt under påsken så vet få varför vi äter ägg just till påsk. Anledningen är att ägget anses vara en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. Ytterligare en anledning är att det under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet att äta ägg.
 
– När ljuset kom tillbaka efter den långa mörka vintern, började våra traditionellt hållna höns att värpa igen och man fick åter tillgång till ägg, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
 
Hur ser då det perfekta ägget ut enligt svenska folket? 44 procent tycker att det perfekta ägget ska ha krämig gula och fast vita, 30 procent vill ha det hårdkokt och 22 procent löskokt. Äggpreferenserna varierar beroende på ålder. Löskokta ägg är klart populärast i åldrarna 55-65 år.
 
32 procent av denna åldersgrupp föredrar löskokta ägg jämfört med endast nio procent av 18-28-åringarna. Omvänt så är hårdkokta ägg mer populära bland de yngre än bland de äldre.
 
/FoodMonitor

t20