Lokala matproducenter kan spara pengar genom logistiksamarbete
Bönder kan spara pengar genom att samarbeta om lokala mattransporter. Det har forskaren Ingrid Nordmark på SLU kommit fram till.
– Det finns stora möjligheter att effektivisera genom samarbete. Det är det vi nu försöker lyfta fram. Det är inte ovanligt att man hittar åtminstone en tredjedel som man kan spara in på, eller ännu mera, säger hon.
 
– Mer lokal mat är ett sätt att minska transportbehovet, men för att de lokala producenterna ska växa behöver de förbättra sin logistik.
 
Många bönder har inte tänkt igenom hur de på bästa sätt ska leverera sina varor för att minimera kostnaderna. Ingrid Nordmark har i sin forskning studerat bland annat tre små producenter i Roslagen som gemensamt sålde en grönsakslåda till restauranger och butiker. Hon upptäckte att bolagen enbart genom att samarbeta om transporter kunde spara in mellan 23 och 32 procent i transportsträckor.
 
– De kunde köra andra sträckor, slå ihop rutter, och ta med varandras varor om de har leveranser i samma område, säger hon.
 
/FoodMonitor 
 
FoodMonitor-Fakta: 
Ingrid Nordmark är doktorand i logistik- och transportgruppen vid institutionen för energi och teknik, SLU.
 
Läs mer om gruppens forskning här: 

http://www.slu.se/energiochteknik 

 

t20