b51392e66a361951_400x400arRapsgrisen tar fart
FoodMonitor har tidigare berättat om Scans satsning på kött från rapsgris. Nu meddelar bolaget att köttet gör intåg på restaurangkedjan Harrys, som kommer att ha rapsgris tournedos på sommarmenyn.
 
– Vi gillar hela konceptet med rapsgrisen, där Scan har tänkt på hela kedjan från bonden till matbord. Rapsgrisen är suverän att lågtemperatursteka och få riktig mör, köttet blir väldigt saftigt, gott och smakrikt, säger Pierre Zevenwacht, inköpschef och meny ansvarig, Harrys.
 
Från den 1:a juni kan man alltså äta rapsgris på ca 20 av Harrys Pubar i form av tournedos som serveras med cole slaw på blomkål, sommargrönsaker, marinerad rödlök, rostad vitlöksky och timjanslungad potatis.
 
Till rätten används en benfri kotlettrad som är delad på längden och lågtemperaturstekt för att bli riktigt saftig. Den skärs upp så att det blir en rejäl tournedos på cirka 180 gram, som får en snabb grillning innan servering för att ge ett snyggt mönster på köttet, meddelar man.
  
– Scan Rapsgris är det största som hänt svenskt griskött sedan Piggham. Det fina med Scan Rapsgris är att vi på helt naturlig väg får ett griskött som blir mörare och smakrikare samtidigt som det får en nyttigare fettsammansättning. Responsen vid såväl testlansering på Griffin´s Steakhouse som banketten på Årets Kock 2012 har varit över förväntan. Kockar liksom konsumenter tycker att köttet är extra gott och saftigt, säger Andreas Olsson, affärsområdeschef Foodservice, Scan.
  
Fakta om rapsgrisen: Konceptet rapsgris kommer från HKScan i Finland som bedrivit forskning kring rybs (närbesläktad växt till raps) som komponent i grisfoder i över fyra år. Köttet lanserades i Finland vid årsskiftet 2011. Testresultat visar att fodrets sammansättning ger ett kött med en högre andel Omega 3 samt att köttet blir extra saftigt, mört och lättlagat. Scan har utvecklat konceptet i Sverige tillsammans med svenska grisbönder och de första uppfödarna finns i Skaraborg i närheten av Scans anläggning i Skara. Satsningen planera gynna hela kedjan, från svensk bonde till konsument.
 
/FoodMonitor

t20