ganeriviktNy bok av ”fettdoktorn”
Enligt riksbekante Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning, står sig regeln att ”man kan äta allt – men inte alltid”. Efter tidigare succéer ger han nu ut en ny bok som ska förmedla ett balanserat förhållande till kost och motion. Den kan enligt Rössner ses som en kortfattad inventering av vad vi idag vet om fetma och en redovisning av vad man kan göra med bättre livsstil, kost och motion. Dessutom innehåller boken en receptdel. (Foto: Bruno Ehrs)
 
Inga underverk eller magiska kurer utlovas. Men i boken ges en mängd handfasta tips och praktiska råd om förhållningssätt och beteenden, till exempel vid matbordet, i köket, i livsmedelsbutiken och om motionens betydelse, enligt ett pressmeddelande.
 
I receptdelen finns soppor, sallader, tillbehör av olika slag, fisk- och skaldjursrätter, kötträtter, och desserter. Rätterna är valda som modeller eller exempel på bra mat. Morotssoppan kan göras på andra rotfrukter, en grönsak, fisk eller köttbit är utbytbar mot vad som finns eller man tycker bättre om. Råvarorna är alla enkla, tillgängliga och billiga. Maten ska vara så god att ingen ens funderar på om detta är smalmat, enligt pressmeddelandet.
 
Stephan Rössner, professor emeritus, skapade och ledde Överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Han har utöver sin omfattande forskning på Karolinska Institutet skrivit ett stort antal populärvetenskapliga artiklar och tidigare gett ut ett flertal böcker bl.a storsäljare som Rössners kokbok och Smart mat.
 
/FoodMonitor

t20