atillsatsvinnareE-nummerbomb
vann tillsatstävling
Har du tagit till dig debatten om E-nummer i mat? Undvik i så fall prinsessbakelse. Föreningen Äkta Vara har genomfört en tillsatstävling där bakverken dominerade. ”Vinnaren”, prinsessbakelsen som hittades på Ica Kvantum i Tranås behövde två etiketter för att få plats med alla 28 unika tillsatser.
 
När Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken kom ut år 2007 drog det igång en debatt som fortfarande pågår. Många livsmedelsproducenter har gjort stora insatser för att minska mängden tillsatser i den mat vi äter, bekräftar föreningen Äkta Vara.
 
Det är dock uppenbart att en hel del arbete återstår. Enligt Äkta Vara så var själva startskottet för tävlingen en blåbärsprinsesstårta som Jenny Jakobsson fått som inflyttningspresent av Icahandlaren i Häggvik innehållande 18 E-nummer. Den var dock ingen match för vinnaren i tävlingen: en prinsessbakelse med inte mindre än 28 unika tillsatser.
 
– Efter fem års debatt är det väl egentligen ganska märkligt att produkter av det här slaget fortfarande kan finnas på marknaden. Däremot är det inte så konstigt att konditorivarorna placerade sig så högt. På det området finns fortfarande väldigt mycket att göra för den växande gruppen av tillsatsjägare, kommenterar Mats-Erik Nilsson.
 
Faktum är att prinsessbakelser och prinsesstårtor tog hem de tre första platserna i föreningens tävling. Här är topplistan med antal unika tillsatser inom parantes:
 
1. Ica Tranås prinsessbakelse (28)
2. City gross prinsesstårta, (25)
3. Ica Bålstas prinsesstårta (18)
3. Yum yum snabbnudlar skaldjurssmak (18)
 
/MATS HOLMSTRÖM

t20