Därför tillsätter köttbolagen
druvsocker till kött
Varför tillsätter köttbolagen druvsocker till köttet som hamnar i butikerna? Det frågar en av våra läsare som upptäckt förekomsten i både nötytterfilé och fläskfilé. Vi låter köttproducenten Scan svara på frågan.
 
”Socker är en traditionell krydda i charkprodukter. Det används bland annat för att balansera smakerna i rimmade och rökta produkter (ett annat ord för rimma är ju sockersalta). Vi har också en liten mängd socker i de färsprodukter där vi tidigare haft mjölk. Mjölk innehåller ju en liten mängd laktos (mjölksocker) och när vi gjort produkterna allergivänliga har vi tillsatt socker för att behålla smaken. Att vi just har druvsocker beror på att det är lätt att använda i stor skala”, skriver Sara Hoff, kommunikationsdirektör på Scan, till FoodMonitor.
 
”Det är aldrig några stora mängder socker i våra produkter, det rör sig oftast om en halv till en procent. Det är en krydda och har ingen annan funktion, man kan jämföra det med att man har en nypa socker i tomatsåsen för att bryta av den skarpa tomatsmaken och få balans i smakerna. Som jämförelse måste man äta cirka åtta kilo mammas köttbullar för att få i sig lika mycket socker som i 100 gram gelégodis.”
 
Läs mer om socker i kött på Scans blogg:
http://blogg.scan.se/2010/01/20/socker-i-kottbullar/
http://blogg.scan.se/2010/01/15/socker-i-skinka/
 
/FoodMonitor
 

t20