bredspektrumantioxidant
Konsumentverket kritiserar
pillerbolaget Sweet Wellness
Prova-på erbjudanden som plötsligt omvandlas till löpande abonnemang. Vilseledande marknadsföring. Ostyrkta hälsopåståenden. Den senaste tiden har flera anmälningar mot kosttillskottåterförsäljaren Sweet Wellness AB i Stockholm kommit in till Konsumentverket.
”Jag beställde ett gratiserbjudande över internet som visade sig bli ett abonnemang”, skriver en konsument i en anmälan till Konsumentverket.
 
En annan konsument råkade illa ut när en telefonförsäljare från Sweet Wellness AB ringde om bantningspillret ”Reducer”.
 
”För en tid sedan ringde en telefonsäljare till mig och sa att han ville ge mig en present för att jag hade svarat på en enkät. Jag sa att jag inte var intresserad men han propsade på att detta var en produkt som jag fick testa utan någon som helst bindning. Telefonsäljaren sa att det var endast frakt jag skulle betala. Jag fick testprodukten och betalade frakten. Nu har paket nummer två kommit tillsammans med en faktura på 796 kronor för ett abonnemang på Reducer”, skriver konsumenten i sin anmälan till Konsumentverket.
 
Konsumentverket riktar nu stark kritik mot Sweet Wellness AB:s verksamhet. Enligt myndigheten har bolaget inte informerat konsumenter om att de genom att acceptera bolagets ”prova på”-erbjudande även tecknar avtal om ett löpande abonnemang.
 
I ett brev till Sweet Wellness AB skriver myndigheten att man anser att bolagets marknadsföring” är vilseledande och otillbörlig i strid med marknadsföringslagen”.
 
På Sweet Wellness AB:s hemsida, med adressen www.gracewellness.se, förekommer enligt Konsumentverket ett stort antal hälsopåståenden som är otillåtna.
 
Bland annat står det om produkten ”Bredspektrum Antioxidant”: ”Motverkar åldrande”, ”främjar ungdomlig hy”, ”Ökar rörligheten i muskler och leder”, ”Stärker immunförsvaret”, och ”Minskar infektioner”.
 
Enligt Konsumentverket är det lätt för konsumenter att få intrycket att dessa påståenden är medicinska. Dessutom verkar bolaget medvetet försöka lura konsumenter då produktnamnet ”Bredspektrum Antioxidant” för tankarna till läkemedel som är bredspektrumantibiotika.
 
Men ”Bredspektrum Antioxidant” är inte ett godkänt eller registrerat läkemedel.
 
För bantningspillret ”Reducer”, står bland annat på webbsidan: ”Öka din fettförbränning med Reducer!” och ”Minskar sötsug”.
 
Konsumentverket drar slutsatsen att bolagets hälsopåståenden strider mot EU-förordningen 1924/2006 och läkemedelslagen.
 
På webbsidan www.gracewellness.se finns också rekommendationer från en läkare som heter Per-Arne Öckerman. Bland annat förekommer det en videofilm där han framträder.
 
Konsumentverket är mycket kritiskt till läkarens rekommendationer som man anser strider mot EU:s lagstiftning.
 
”Konsumentverket anser att samtliga hälsopåståenden med rekommendationer av Per-Arne Öckerman som förekommer på bolagets webbsida strider mot förordningen…”, skriver myndigheten.
 
Konsumentverket har gett Sweet Wellness AB tills den 10 augusti på sig att svara på kritiken. Därefter ska myndigheten överväga "ytterligare åtgärder". 
 
FoodMonitor har trots upprepade försök inte lyckats nå ansvariga för Sweet Wellness AB för en kommentar. 
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer om Sweet Wellness AB:s produkt ”Reducer” här!
 
FoodMonitor-Fakta:
Sweet Wellness AB.
Bolaget kallar sig i vissa sammanhang för Grace Wellness AB, som emellertid inte är registrerat hos Bolagsverket.
Omsättning: 6.9 Mkr (2011-08).
Resultat före skatt: minus 67 000 kronor.
Antal anställda: 3.
 

t20