Lycopen i tomat minskar
risken för stroke
Genom att äta mycket av antioxidanten lycopen, som finns i bland annat tomat, kan risken för att utveckla stroke minskas med 55 procent hos män. Det har finska forskare kommit fram till.
Det är sedan tidigare känt att intag av grönsaker kunnat kopplas till en minskad risk för stroke. Men resultaten har inte varit fullständiga. Vad de finska forskarna nu har gjort är att studera hur höga koncentrationer av antioxidander som lycopen, α-karoten, β-karoten, retinol, och α-tokoferol, påverkar risken att utveckla stroke i män.
I studien ingick 1 031 finska män i åldrarna 46 – 65 år. Resultaten visar att de män som hade högst intag av antioxidanten lycopen hade 55 lägre risk att utveckla allmän stroke, och 59 procent lägre risk att utveckla ischemisk stroke.
Forskarna hittade inget samband mellan antioxidanterna α-Carotene, β-carotene, α-tokoferol, och retinol, och en minskad risk för stroke hos män.
/FoodMonitor
Lär mer om forskarnas studie här: http://www.neurology.org/content/79/15/1540 

t20