Ost med antioxidanter
Genom att tillsätta polyfenolrika antioxidanter som EGCG från grönt te i ostmassa kan man producera ost med antioxidativa egenskaper och ett markant förbättrat näringsvärde. Detta enligt ny forskning, publicerad i Food Chemistry.
 
Ostens förmåga att ta upp extrakt av grönt te eller torkat tranbärspulver varierade beroende på respektive polyfenolstruktur, men tillsats av antioxidanterna upp till en nivå på 0,5 mg/ml gav en slutprodukt med ett mycket stärkt skydd mot fria radikaler.
 
“Baserat på dessa upptäckter lyckades vi producera ostmassa med markant förbättrade hälsoegenskaper”, skrev forskarna.
 
“Fler studier behöver göras för en mer detaljerad bedömning av effekterna, dessutom förutspår vi att denna teknologi kommer att kunna användas också vid tillverkning av mejeriprodukter som yoghurt och milk shake, med fenoliska antioxidanter som aktiva ingredienser”.
 
Forskare från Sungkyunkwan-universitetet i Sydkorea samarbetade i studien med forskare vid Agriculture and Agri-Food Canada och Institut National de la Recherche Scientifique i Laval, Canada.
 
Källa: Food Navigator
 
/FoodMonitor

 

t20