Lågpriskedjor uppmanas
att ta in glutenfritt
Celakiungdomsförbundet reagerar på att lågpriskedjor som Netto och Lidl inte har glutenfria basvaror i sitt sortiment. Förbundet tycker att det är diskriminering och uppmanar nu lågprisbutiker att ta in glutenfritt. ”Vi tycker att det är diskriminerande att glutenintoleranta inte kan ta del av lägre priser som alla andra. Vi är också i stort behov av billig mat eftersom den glutenfria dieten är mycket dyrare”, säger Sophie Brömster förbundsordförande för Celiakiungdomsförbundet.
I ett pressmeddelande konstaterar Celiakiungdomsförbundet att det rör sig om en kostnad 4000-5000 kronor extra per år för en vuxen person med glutenallergi. Detta visar Konsumentverkets undersökning 2012. Orsaken är till stor del att de glutenfria specialprodukterna som exempelvis pasta, bröd, mjöl, kakor och flingor är mycket dyrare än de vanliga.
Idag är det enligt Sophie Brömster ingen idé att söka lågprisalternativ då kedjor som Lidl och Netto saknar dessa produkter. Hon konstaterar också att det hos lågpriskedjan Willys finns ett brett sortiment av glutenfria specialprodukter men att dessa är inte billigare jämfört med ICA och COOP.
– Vi uppmanar lågprisbutiker att ta in glutenfria specialprodukter och att sänka priserna på dessa. Det skulle vara mycket uppskattat att kunna handla i en lågprisbutik för att få ner sina merkostnader, säger Sophie Brömster.
/FoodMonitor

t20