Fortfarande slängs
20 procent av maten
Var femte matkasse som köps av svenska hushåll hamnar i soporna. Detta trots att Lantmännens senaste undersökning visar att 43 procent av oss svenska försökt att minska matsvinnet i det egna hushållet. ”Att så mycket mat kastas är ett stort problem både för miljön och för den enskilda konsumentens ekonomi och det är viktigt att det uppmärksammas regelbundet”, kommenterar Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.
Undersökningen visar också att de som tar hand om sina rester oftast gör matlåda. De populäraste restmaträtterna är pytt i panna, omelett och wok.
Mellan 17-25 november inträffar den årliga European Week for Waste Reduction. Veckan är en del i ett EU-initiativ för att öka medvetenheten hos konsumenter om att minska sitt hushållsavfall. Lantmännens projekt att uppmärksamma problematiken i hushållen pågår för tredje året i rad.
– Vi vill inspirera konsumenterna att vara rädda om maten och ta hand om rester med bland annat recept och tips, säger Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.
Enligt fakta från Naturvårdsverket svarar hushållen för den absolut största delen av våra matavfall, cirka 670 000 ton. Detta motsvarar cirka 72 kg/person och år eller 0,8 kg matavfall för en familj på fyra personer varje dag.
/FoodMonitor

t20