danskt-enzymbolag-chockar-svensk-kaffeindustri
Misstankarna mot akrylamid stärks
Enligt Livsmedelsverket stärker nya studier bedömningen att akrylamid är cancerriskhöjande. Därför begär nu myndigheten, tillsammans med myndigheter från Tyskland, Danmark och Frankrike, att EU gör en omfattande riskutvärdering.
”Eftersom industrin inte lyckats minska mängden akrylamid i livsmedel särskilt mycket får konsumenterna i sig lika mycket akrylamid idag som tidigare”, skriver Livsmedelsverket i en kommentar.
”2002 upptäcktes att akrylamid bildas i livsmedel vid bakning, stekning och fritering. 2005 instämde Efsa i WHO-organet Jecfa:s bedömning att akrylamid kan orsaka ohälsa och därför bör konsumenterna få i sig så lite som rimligen är möjligt.”
Men trots alla larm har inte halterna akrylamid sjunkit i svenska livsmedel.
”Livsmedelsverkets mätningar att akrylamidinnehållet i svenska livsmedel inte har sjunkit på det sätt man hoppades när livsmedelsproducenterna frivilligt åtog sig att göra vad man kunde för att sänka halterna”, skriver Livsmedelsverket.
”Även Efsa:s sammanställningar visar att det inte skett några större förändringar av akrylamidhalter i livsmedel i Europa. För vissa livsmedelsgrupper har halterna minskat, medan akrylamidhalterna har ökat för bland annat kaffe och pommes frites.”
/FoodMonitor
Läs mer: Danskt enzymbolag chockar svensk kaffeindustri

t20