miljonklubben1
Kvinnor om kroppsideal och mat
1,6 miljonerklubben grundades 1998 av f.d. nattklubbsdrottningen Alexandra Charles (höger i bild) som sedan dess kämpar för ett friskare samhälle för kvinnor genom hälsoseminarier och opinionsbildning gentemot politiker, forskare och myndigeter. Förra veckan gick ett frukostseminarium av stapeln på Wallmans i Stockholm, med välkända deltagare som (från vänster) skådespelerskan Paula Ternström, Grynet Molvig och världsviolinisten Linda Lampenius, som höggravid med sitt andra barn berättade om hur hon under största delen sin långa karriär brottats med svåra ätstörningar. Bilder: Madeleine Landley
Ursprunget till 1,6 miljonerklubben, som idag har cirka 33 000 medlemmar, är att Alexandra Charles hörde hjärtprofessorn Karin Schenck-Gustafsson och gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren berätta om hur mansdominerad forskningen är och hur kvinnor diskrimineras i vården. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Tio år senare bildades även 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna mellan 18 och 45 år.
PaulaGrynetUnder frukostseminariet fick Paula Ternström (foto vänster med Grynet Molvig) inleda med att prata om kvinnors komplicerade förhållande till mat, varpå hon och Grynet Molvig spelade upp delar ur föreställningen ”Matdesperat” som de rest runt och spelat i två och ett halvt år och som har sin sista föreställning på torsdag den 29 november.
– När jag kom med i klubben började jag fundera på vad alla kvinnor i alla åldrar har mest problem med. Snabbt konstaterade jag att det är maten. Vi ska inte äta varken det ena eller det andra, inte fett eller socker och så vidare. I stort sett alla har ett komplicerat förhållande till mat och har man inte det så känner man garanterat någon med problemet, konstaterade Paula Ternström och förklarade att just detta är ursprunget till föreställningen, som hon spelade upp delar av tillsammans med Grynet Molvig och som tar sig an frågan ur ett komiskt perspektiv.
En stor del av problemet, påpekade Grynet Molvig, är att kroppsidealet för kvinnor genom århundradena har utvecklats från den frodiga fruktbarhetsgudinnan till dagens ”size zero”.
– Underlaget till texterna i föreställningen, som skrivits av en rad kända kvinnor, är en undersökning som bland annat visar att en stor del av de kvinnor som har ett komplicerat förhållande till mat har en mamma som har eller haft samma problem. Det är bra att den här klubben finns så att man inte bara går till mamma med sina problem utan även till andra kvinnor i alla åldrar. Vi tror också att kultur kan göra kvinnor friskare, sa Paula Ternström.
Åke Pålshammar, neuropsykolog och universitetslektor, fick utgöra det manliga inslaget i programmet, och berättade om hur hjärnan fungerar när vi tar våra beslut om vad vi ska äta. Hur belöningsområdet i hjärnan får oss att frossa till jul och hur hjärnbalken hjälper oss att orientera oss och välja en sak framför en annan. Frontalloben tar besluten men tar information från övriga delar av hjärnan som skickar fram känslor och minnen, förklarade Pålshammar som också uppmärksammade problemet att många kvinnor som tittar sig i spegeln idag ser en förvrängd bild av verkligheten.
LindaLSuperstjärnan och violinisten Linda Lampenius (foto höger), gravid i sjunde månaden med sitt andra barn, höll ett gripande föredrag om hur hon under 23 år av sin långa karriär kämpat mot svåra ätstörningar. Hon är friskförklarad sedan 2008 och föreläser numera mycket om detta ämne för att hjälpa andra. Hon lägger också just nu sista handen på en bok om sin karriär och kämpandet med ätstörningarna.
– Det är viktigt att det framgår i boken att jag självklart har haft stora problem men att jag också har fått uppleva en fantastisk karriär och träffat otroligt många fantastiska människor, sa Linda till FoodMonitor efter evenemanget.
Linda har lidit av samtliga kända ätstörningar; anorexi, bulimi och det bland allmänheten mindre kända tillståndet ortorexi, som hon led av i allra högsta grad under sina hektiska år i USA och England. Hon visade under föredraget erkänt vackra bilder på sig själv genom åren, beskrev hur hon egentligen mådde och hur bilder automatiskt lägger på cirka 6 kg på modellen och TV i sin tur 10 kg.
– Jag mådde inte alls bra och var egentligen alldeles för mager. Idealet var bl.a. att ha armar som en 18-årig kille vilket ju knappast är naturligt. Ortorexi gör att man på ett fixerat sätt tränar frenetiskt och äter ”hälsosamt”. Bort med alla kolhydrater och fett – ät bara sallad och proteiner. Därför reagerar folk inte heller, det såg ju ut som att jag hade jättemycket mat på tallriken, men där fanns i stort sett inga kalorier. Att hoppa över det dagliga träningspasset på två timmar fanns bara inte. Man vet vad all mat innehåller, gör listor på vad som är tillåtet och inte. Man köper farliga preparat på Internet som ska öka förbränningen. Jag äcklades av normal mat och tyckte uppriktigt synd om dem som beställde in mat med sås. Jag tyckte att jag var ren inombords, berättade Linda Lampenius.
Lindas bok beräknas komma ut i oktober 2013, lagom till bokmässan.
/Mats Holmström

t20