Mer bröd åt svenskarna
Svenskarna äter för lite fibrer och därmed inte tillräckligt bra ur ett folkhälsoperspektiv. Detta enligt Livsmedelsverkets matvanestudie som också visar att bröd bidrar till det största intaget av fibrer. Samtidigt visar en ny undersökning att 23 procent av svenskarna tror att man blir tjock av att äta bröd.
Brödinstitutet konstaterar i ett pressmeddelande att vi svenskar enkelt skulle kunna öka intaget av fibrer genom att äta mer fullkornsbröd och samtidigt få i oss viktiga vitaminer och mineraler.
Enligt undersökningen Riksmaten äter 9 av 10 för lite fullkorn och 7 av 10 för lite fibrer. United Minds färska undersökning bland 1023 svenskar visar enligt Brödinstitutet att speciellt unga behöver äta mer bröd. I åldersgruppen 18-25 år äter bara 37 procent bröd varje dag, meddelar man vidare.
– Bröd är mycket viktigare för hälsan än vad många tror, det ger oss energi, fibrer, viktiga mineraler och vitaminer. Brödet innehåller en rad näringsämnen som är betydelsefulla för vårt välbefinnande och är även en viktig källa till järn. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter mer fullkorn. Och bröd är enligt Riksmaten den viktigaste källan till just fullkorn, säger Catarina Bennetoft, talesperson och brödexpert på Brödinstitutet.
Undersökningen om kostvanor och brödkonsumtion visar också att kvinnor i högre utsträckning väljer bort bröd. Bland de kvinnor som väljer bort bröd är det 52 procent som gör det för att de anser att det är onyttigt. Kvinnor äter också mindre bröd än män. Bland männen är det vanligast att äta 3-5 brödskivor om dagen jämfört med kvinnor där en knapp majoritet äter 1-2 skivor bröd om dagen.
– Den återkommande studien Riksmaten visar att brödkonsumtionen inte har förändrats sedan tidigare undersökningar och vi äter fortfarande för lite fibrer och fullkorn. Fibrerna i maten påverkar vårt hälsotillstånd på flera olika sätt. Vissa fibrer kan bidra till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och tjocktarmscancer. Ett enkelt sätt att få i sig fler kostfibrer är att äta bröd till varje måltid, säger Catarina Bennetoft.
/FoodMonitor

t20