Pepparkaka1Traditionella, smöriga pepparkakor efterlyses
Det ursprungliga receptet på pepparkakor har smör som en viktig ingrediens. Enligt föreningen Äkta vara får man dock nog som konsument baka sina julklassiker från grunden själv om man vill ha den tradionella, ”smöriga” smaken. Enligt en genomgång av utbudet på marknaden är nämligen smöret i de allra flesta fall ersatt av vegetabiliska fetter. Flera innehåller dessutom aromer och tillsatser. I vissa fall, paradoxalt nog – smörarom.
Äkta vara konstaterar också att de oljor och fetter som livsmedelsindustrin använder är så hårt processade, bland annat deodoriserade, att de är i det närmaste smaklösa. Just därför förekommer de ofta att man använder smörarom i degen eller kakorna i många fall.
Dessutom hittade föreningen i flera fall tillsatser som emulgeringsmedel, surhetsreglerande medel och i degar även konserveringsmedel.
Äkta varas tips om man vill ha just äkta vara är att baka dem på egenknådad deg eller titta på varumärken från mindre, lokala bagerier och tillverkare. Färdig deg, gjord på smör och utan aromer och tillsatser, finns på vissa lokala bagerier. I City Gross butiksbagerier finns också en pepparkaksdeg som fått föreningens Ä-märkning, meddelar man.
/FoodMonitor

t20