gmoppleimg_4458
Kritik mot GMO-äpplen som inte blir bruna
Äpplen som inte blir bruna efter de har skivats. Det är drömmen för det kanadensiska bolaget Specialty Fruits of Summerland. I dagarna har man ansökt hos de amerikanska livsmedelsmyndigheterna om att få ett GMO-äpple godkänt som har just den egenskapen. Men många kritiska röster har höjts mot tekniken.
”Ett botox-äpple är inte vad folk vill ha. Jag tror satsningen kommer att misslyckas”, Andrew Kimbrell, vd Center for Food Safety, en icke vinstrivande organisation för livsmedelssäkerhet med huvudkontor i Washington, D.C, till Huffington Post.
  
Även äppleproducenternas organisationer i Nordamerika är tveksamma. Det finns många frågor att besvara om GMO-äpplenas kvalitet, produktionskostnader, och om allmänheten över huvud taget är beredd att köpa dem.
  
”Genetiskt modifierad är ett fult ord i vår industri”, säger Todd Fryhover, vd i the apple commission in Washington state, som representerar producenter som står för mer än hälften av äppleproduktionen i USA, till tidningen.
 
GMO-tekniken kommer ursprungligen från australiensiska forskare som använde den till tysta en gen som gör att potatisar blir bruna efter man delat dem.
  
”Det är en fantastisk produkt. Ingen tvekan om det. Folk kommer att se att processen vi använder baseras på en väldigt sund forskning”, säger Neal Carter, vd i Specialty Fruits of Summerland.
  
Neal Carter tror att GMO-tekniken kommer att minska kostnaderna för att producera skivor av äpplen som färska ut, vilket kan göra dem mer populära för barn att ha i sina lunchlådor, och i annan snabbmat.
  
Men Andrew Kimbrell tycker iden är dålig.
  
”Forskarna säger att de bara stänger av något i äpplet. Men detta något är kopplat till något annat som i sin tur är kopplat till ytterligare något. I naturen kan du inte begränsa till att ändra bara en sak. Det är trevligt att tänka så, men det fungerar helt enkelt inte i verkligheten”, säger han.
  
Andrew Kimbrell menar att industrin vill ha den nya tekniken eftersom man vill sälja äpplen som är mycket äldre än de ser ut. Men han tror inte att konsumenterna kommer att vilja köpa sådana äpplen.
  
Källa: Huffington Post.
 
/HÅKAN FRISELL
 

t20