LindaFMLinda släpper bok
om ätstörningar
Linda Lampenius har haft en närmast osannolik karriär som internationellt firad violinist och TV- stjärna. I januari föder hon sitt andra barn och i dessa dagar lägger hon sista handen vid en bok som till största delen handlar om en mörkare sida av karriären. ”Min bok är inte en biografi, utan en bok om ätstörningar”, berättar Linda som under 23 år av sin karriär har lidit svårt av såväl anorexi och bulimi som ortorexi.
Foto: Madeleine Landley
Linda är frisk sedan 2008 och vill nu hjälpa andra kvinnor. Detta genom information, föredrag och en rad andra engagemang. Just nu, när födseln ligger mindre än en månad framåt i tiden, är det dock fullt fokus på att färdigställa boken som gäller.
– Boken kommer att innehålla mycket fakta och råd och som ”bonus” kommer även utvalda episoder och händelser ur mitt liv att finnas med. Mina svåra ätstörningar kommer att beskrivas ingående, de har ju präglat mitt liv i allra högsta grad, men det ska heller inte bli någon ”stackars lilla Linda” bok. Jag har ju också träffat och fått spela med så många fantastiska människor så att jag själv häpnar när jag tittar igenom min CV och håller på med min nya hemsida, berättar Linda.
Anorexin kom inifrån
Redan i 14-årsålderna hade Linda svår anorexi. Hon var då 1,68 lång och vägde bara 40 kg. Det kringflackande livet och turnerandet var redan igång sedan länge. Linda tror dock inte att det var pressen från media och branschen själv som försatte henne i tillståndet.
– Nej, visst påverkas man av kroppsidealet i branschen men oftast börjar det inifrån en själv. Mitt liv såg väldigt annorlunda ut jämfört med andras i min ålder, det fanns få fasta rutiner. Jag behövde ta kontroll över något och då valde jag maten. Jag ville inte bli en vuxen kvinna och visste att om jag vägde under 42 kg så skulle jag inte få mens, berättar hon.
Tillståndet ortorexi, som tog över när Linda var 16, innebär en extrem fixering vid att äta ”hälsosamt” och på detta träna stenhårt. Målet som ortorektiker är att vara ”ren” inombords.
– Mitt sjuka sätt att äta var att ta bort allt fett och kolhydrater och bara äta sallad och proteiner. Ingen märkte ju heller att jag fick i mig för lite kalorier, jag hade ju jättemycket på tallriken. Jag var extremt smal och mådde givetvis inte alls bra, men jag tyckte själv att jag var ”ren” och tränade dessutom stenhårt två timmar om dagen.
Missvisande bilder
Under åren med Los Angeles som bas blev det mer och mer TV- och modelljobb. En rad vackra och klassiska bilder togs också på Linda. Vad de flesta inte visste var hur dåligt hon egentligen mådde och att modellbilder ljuger en hel del vilket är något Linda berättar mycket om när hon idag föreläser och visar bilder från den tiden och förklarar bakgrunden till dem.
– En tumregel är att ta bort 5-6 kg från stillbilder och 10 kg från någon man ser på TV. Jag var extremt sjuk vid det här laget och efter två år i LA kom bulimin. Efter att vissa av de kända bilderna tagits kunde jag gå och spy åtta gånger och sedan kollapsa. Jag var flera gånger nära döden, berättar Linda.
Vändningen kom när Linda 2006 träffade sin man, förvarsadvokaten Martin Cullberg. Då var hon på väg att flytta tillbaka över Atlanten och sätta igång ekorrhjulet igen. Men Martin lyckades stoppa henne.
Ovanstående är utvalda delar av en större och mer omfattande intervju med Linda Lampenius som kommer att publiceras i tidningen mat&hälsa i början av nästa år. Numret med intervjun utkommer den 28 februati 2013. Lindas bok släpps till hösten 2013, lagom till bokmässan.
Länk till Linda Lampenius officiella hemsida
Länk till Lindas blogg

/MATS HOLMSTRÖM

t20