Mörker = slarv med kosten 
Det ihållande mörkret under stora delar av året får många svenskar att må dåligt, inte minst kvinnor. Resultatet blir bland annat slarv med kosten, att passa tider och trötthet på jobbet. Ingen överraskande nyhet men nu bekräftas detta genom en ny undersökning, genomförd av undersökningsföretaget Cint, på uppdrag av Florida Department of Citrus.
I undersökningen, där 1052 svenskar i åldrarna 15-80 år har medverkat, svarar över hälften (53 %) att de mår sämre under den mörka delen av året. Det är framförallt kvinnor som påverkas negativt. Hela 57 procent av de kvinnliga respondenterna uppger att de mår sämre eller till och med mycket sämre av mörkret, enligt ett pressmeddelande från Florida Department of Citrus.
Stockholmarna mår sämst enligt undersökningen. Där uppger 60 procent att de mår sämre under de mörka vintermånaderna. Minst negativt påverkade av mörkret är personer i mellersta Norrland, där mindre än hälften (46%) svarar att de mår sämre.
– Det är oroande att så många mår dåligt av mörkret som råder under en så lång period i Sverige. Dessvärre väljer många kortsiktiga och onyttiga vägar, som att äta sötsaker, för att få energi. Men trötthet motverkas allra bäst genom en balanserad livsstil med rätt kost och motion, säger Frida Lindström, VD på Under Construction Sports Performance Center, tränings- och hälsoexpert samt talesperson för Florida Department of Citrus i Sverige.
Undersökningen visar att nära en av fyra svenskar (23%) äter onyttigare under den mörka årstiden. Även här är kvinnorna överrepresenterade då 28 procent uppger att de äter mer onyttigt under vintern, jämfört med 18 procent bland männen. Choklad, smågodis, bullar och kakor är de onyttigheter kvinnor främst äter för att pigga upp sig. Bland männen är även alkoholhaltiga drycker bland de populäraste onyttigheterna för att pigga upp sig.
Mer än var fjärde (26 procent) uppger dessutom att de någon gång kommit för sent till jobb/skola på grund av mörkret. Många har till och med svårt att hålla sig vakna på jobbet eller i skolan – nära tre av tio (29%) svarar att de har somnat på arbetstid/skoltid.
– Under vintermånaderna är det extra viktigt att fylla på med energi och vitaminer. Av undersökningen framgår att hela 75 procent tror sig veta att citrusfrukter har en positiv inverkan på hälsan under den mörka delen av året. Trots det svarar över 30 procent att de dessutom inte äter citrusfrukter dagligen. Att ta en grapefrukt till frukost är ett bra komplement eftersom det innehåller hela dagsbehovet C-vitamin, och hjälper kroppen att ta upp järnet i maten, säger Frida Lindström.
Fakta om undersökningen: 1052 personer, i åldrarna 15-80 år, har svarat på undersökningen, genomförd i november av det oberoende undersökningsföretaget Cint, på uppdrag av Florida Department of Citrus. Undersökningen är riksrepresentativ.
Om Florida Department of Citrus:
Florida Department of Citrus (FDOC) är en verkställande myndighet som ansvarar för marknadsföring, forskning och reglering av Floridas citrusindustri. En industri som sysselsätter närmare 76 000 personer och årligen omsätter nära 9 miljarder dollar. Denna årliga omsättning bidrar sedan till att stötta Floridas skolor, vägar och hälsovård.
/FoodMonitor

t20