Frukt och grönt slängs mest
Enligt en undersökning som Lantmännen låtit göra slänger en fjärdedel av Svenskarna mat vid ett eller fler tillfällen varje vecka. Mest slängs frukt och grönt, tätt följt av bröd och mejerivaror.
”Det är inte hållbart att slänga sådana mängder oanvänd mat som vi gör i dagens samhälle, säger Johan Karlström”, chef för division Livsmedel på Lantmännen.
 
”Att bli duktigare på att mathushålla och lära sig mer om olika matvarors hållbarhet är viktigt för att undvika att så stor mängd av maten vi köper går i soporna.”
 
För att bryta mönstret har Lantmännen nyligen dragit igång en kampanj och publicerat boken ”Var rädd om maten”.
 
Läs mer om kampanjen på facebook här: www.facebook.com/jordtillbord.
 
 
FoodMonitor-Fakta (källa Lantmännen):
Maten vi slänger mest av
Undersökningsfråga: Vilka livsmedel slänger du mest av?
Grönsaker   49 procent
Frukt   21 procent
Bröd  21 procent
Övriga rester  19 procent
Mjölk, fil och yougurt  17 procent
Kött      3 procent
Chark    4 procent
Ost     3 procent
 
/FoodMonitor
 

t20