kalleskaviarIMG 7195
Forskarlarm: Bisfenol A kan ge barn problem med hjärta och njurar
Det hormonstörande miljögiftet Bisfenol A, som finns bland annat i kaviartuber från Kalles Kaviar och i Coca-Cola burkar, ökar risken hos barn och ungdomar att drabbas av sjukdomar i hjärtat och njurarna. Detta enligt resultat som amerikanska forskare nyligen presenterat i den välrenommerade tidskriften ”Kidney International”.
”Upptäckten ger ytterligare stöd åt uppmaningen från myndigheterna att begränsa exponeringen för Bisfenol A”, säger Leonardo Trasande, medförfattare, i en pressrelease från New York University.
Forskarna undersökte urinen från 710 barn under åren 2009 till 2010.
Enligt forskarna är det viktigt att få bort kemikalien från aluminiumburkar för att skydda barn och ungdomar.
“Att ta bort kemikalien från aluminiumburkar är förmodligen ett av de bästa sätten som vi kan begränsa exponeringen. Det finns alternativ som tillverkare kan använda.”
Bisfenol A finns även i bland annat kaviartuber från Kalles Kaviar. Detta trots att andra tillverkare hävdar att man lyckats ersätta Bifenol A med mindre farliga kemikalier.
Kalles Kaviar meddelar FoodMonitor att man tillsammans med sina leverantörer har tagit fram en ny förpackning utan Bisfenol A som man planerar att lansera i år.
HÅKAN FRISELL

t20