Svårt att hålla dieter
En undersökning som genomförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet visar vilka som är de vanligaste orsakerna till att svenskarna slutar med dieter. 28 procent svarar att det beror på att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. 19 procent svarar att det inte ”gav något resultat” och 17 procent att ”det var för dyrt”.
Undersökningen visar att det nästan är en tredjedel som slutar med dieter för att de är krångliga och svåra att följa i sociala sammanhang. Lågkolhydratdieter är vanligaste dieten, men få fullföljer den. 12 procent har följt LCHF-dieten men valt att sluta, konstaterar Brödinstitutet i ett pressmeddelande.
I undersökningen deltog drygt 1000 personer i hela landet. LCHF-dieten följs av 4 procent idag, men många har slutat med dieten och hela 16 procent av kvinnorna har tidigare följt den men nu slutat, konstaterar mna vidare.
– Att följa så kallade LCHF-dieter under en längre tid kan ha negativa effekter på hälsan. Vill du äta en hälsosam kost behöver du ha en balans mellan energi, protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. Hur mycket som vi bör äta är personligt, men att äta varierat och balanserat är ett enkelt sätt att äta nyttigt och må bra. Livsmedelsverket rekommenderar också att vi bör äta mer fullkorn och kostfibrer än vad vi gör idag, ett enkelt sätt är att äta bröd till alla måltider, säger Catarina Bennetoft, talesperson på Brödinstitutet.
Flera som slutat anger att de ”insåg att det inte var bra för hälsan” och att ”dieten fick dem att må fysiskt dåligt”.
– Förutom att lågkolhydratdieter är ifrågasatta ur hälsosynpunkt så är de inte bra för miljön och dieten är dessutom onödigt dyr. Det finns inget enskilt livsmedel som innehåller alla livsviktiga näringsämnen. Men bröd är mycket viktigare för hälsan än vad många tror. Och bröd är en bra energikälla och ger god mättnad. Dessutom innehåller bröd fibrer, folsyra och järn, vilka är två ämnen som många, speciellt kvinnor, har svårt att få i sig rekommenderade mängder av, säger Catarina Bennetoft.
/FoodMonitor

t20