City Gross bemöter angrepp från gmo-forskare

Dagligvarukedjan City gross anklagas i en debattartikel i Svenska Dagbladet för att använda "... sin opinionsbildande makt till att driva en vettlös och djupt ovetenskaplig kampanj mot genetiskt modifierade organismer." Bakom debattartikeln står tolv forskare. Men City Gross slår idag tillbaka.
"Vårt agerande syftar till att erbjuda konsumenten en möjlighet att göra ett medvetet val. Känner man oro för GMO tycker vi att man skall kunna handla mat som inte innehåller GMO-komponenter. Det är inte svårare än så", säger Mikael Lagerwall, informationschef, Bergendahls Food (som äger och driver City Gross).

 
"Vi som mathandlare välkomnar en seriös debatt kring GMO därför att vi tror att det behövs för att hjälpa villrådiga konsumenter göra medvetna val."

Forskarna hånar även City Gross i debattartikeln för att bolaget i sin slogan skrivit "Välj GMO fritt" och inte "Välj GMO-fritt".

Forskarna hävdar också att det inte finns några risker med att ge foder med gm-soja till grisar. Tvärtom tycker de att gmo ger stora miljövinster. City Gross ute i ogjort väder menar man.

"Det är oansvarigt av en stor aktör inom livsmedelsbranschen att ta ställning i en så viktig samhällsfråga utan att sätta sig in i aktuell forskning och kunskap på området", skriver forskarna i SvD.

Men City Gross står fast och poängterar att bolaget tillgodoser ett behov på marknaden.
 
"Vi har valt att endast erbjuda färskt griskött från grisar uppfödda på GMO-fritt foder. Vi har gjort det därför att konsumenterna känner oro för GMO", säger Mikael Lagerwall.
 

t20