kaffeMindre koffein
= mindre ångest
En stor kopp kaffe från Starbucks innehåller mer än tre fjärdedelar av en konsuments “säkra” intag av koffein enligt en undersökning. Kedjans big size-variant sägs innehålla dubbla det koffeininnehållet som rekommenderas för gravida kvinnor. Detta rapporterar brittiska Daily Mail.
En människas tolerans för koffeinintag kan också påverkas av bruk av andra droger, bland annat går processen snabbare bland rökare, enligt tidningen. Samtidigt har ett av staten finansierat, kanadensiskt undersökningsföretag kommit fram till att upp till 400 mg av koffein per dag ska vara helt riskfritt om man vill undvika ångest och/eller hjärtbesvär.
Det rekommenderade värdet för kvinnor är 200 mg koffein, och 75 mg för en tioåring, enligt statliga “Food Standards Agency”.
En klassisk glasflaska Coca-Cola innehåller i sin tur 58 mg koffein och chefen för University of Florida, Bruce A. Goldberger, kommenterar detta:
”Människor förstår ofta inte den potentiella risken som den här typen av drycker innebär. Koffein är ett stimulerande medel och vid intag av för stora doser kan det ha mycket negativa effekter”, säger han.
/FoodMonitor

t20