USA:
Nu kommer nötköttet med Omega-3
I Sverige och Finland har Scan med framgång lanserat rapsgrisen, som ger ett fläskkött som är rikt på fleromättade fettsyror. Nu är amerikanerna på gång med liknande koncept fast med nötkött. Inom bara några dagar släpps varumärket GreatO Premium Ground Beef på den amerikanska marknaden. Istället för raps är det här istället en noggrant utvecklad foderblandning med stor andel linfrön som gör skillnaden.
Snart kan alltså amerikaner som behöver berika sin kost med mer hälsosamma fettsyror göra detta och samtidigt fortsätta äta nötkött.
Historien kring det nya köttet börjar 1998, när veterinären och forkaren Jim Drouillard från delstaten Kansas uppmärksammade att djur som fodrats med en hög andel linfrön blev såväl fertilare som mindre sjuka.
Att få fram exakt rätt blandning av linfrön, bakterier och andra beståndsdelar, rika på protein och/eller fleromättade fettsysror, för att de nyttiga fettsyrorna också skulle tas upp av muskulärsystemet, tog dock ett antal år, rapporterar italienska Il fatto alimentare.
Nu är man nära lansering på den amerikanska marknaden och det är företaget NBO3 Technologies LLC som ska sälja köttet, till en början i ett antal utvalda butiker i Buffalo, New York, skriver tidningen Wall Street Journal. Planen är att detta sedan ska sprida sig i hela landet. Även andra produkter, dvs. från andra köttslag sägs vara i pipeline.
Enligt Jim Drouillard så påverkas inte smaken av det höga innehållet av Omega-3, som annars med fördel hittas i t.ex. fisk och oljor:
”En hamburgare med GreatO Premium Ground Beef som bas smakar minst lika gott som den du är van vid”, kommenterade han.

/MATS HOLMSTRÖM

t20