Forskning:
Mindre sömn = större portioner
Forskarna Pleunie Hogenkamp och Christian Benedict vid Uppsala Universitet har nu visat att personer som lidit av sömnbrist väljer större portioner av energirika mellanmål och måltider än de gör efter en natts normal sömn. Dåliga sömnvanor kan därför på sikt påverka risken för att utveckla övervikt. Resultaten publiceras i tidsskriften Psychoneuroendocrinology.
Tidigare har samma forskare och deras kollegor den vid Neurovetenskapliga institutionen, i en studie publicerad i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, kommit fram till att en enstaka natt av sömnbrist hos unga normalviktiga män ökar aktiveringen av en hjärnregion som är kopplad till önskan att äta mat.

I den nya studien har forskarna Pleunie Hogenkamp and Christian Benedict och deras kollegor undersökt om s.k. sömndepriverade personer väljer större portionsstorlekar av energirika mellanmål och måltider under ”bufféliknande förhållanden”.
Forskarna lät sexton normalviktiga män välja deras önskvärda portionsstorlek av sju olika maträtter och sex olika mellanmål, först i hungrigt och sedan i mättat tillstånd. I ett av de två försöken var deltagarna sömndepriverade, medan de i det andra försöket hade fått ungefär åtta timmars sömn.
Pleunie Hogenkamp om resultaten:

– Efter en enskild natt utan någon sömn valde dessa män större portionsstorlekar av mat med högt kaloriinnehåll. Det som var intressant var att de gjorde detta både före och efter en frukost, vilket antyder att sömnbrist ökar födointag oavsett hur mätt man är.
– I och med att sömnbrist är ett växande problem i dagens samhälle kan våra resultat möjligen förklara varför dåliga sömnvanor kan påverka risken för att i det långa loppet gå upp i vikt.
/FoodMonitor

t20