Forskare: ät inte mer än 20 gram processat kött om dagen
En europeisk forskagrupp har analyserat matvanorna hos 450 000 européer och funnit ett tydligt samband mellan intag av processat kött och allvarliga sjukdomar. Forskarna rekommenderar nu konsumenter att inte äta mer än 20 gram processat kött om dagen.
”Män och kvinnor med hög konsumtion av charkuteriprodukter löper ökad risk för tidig död, speciellt på grund av hjärt-och kärlsjukdomar, men också av cancer”, säger forskarna i en kommentar, enligt tidningen Daily Mail.
De personer som åt mer än 160 gram korv om dagen hade en 72 procent högre risk att dö av hjärtsjukdomar.
Om man äter en korv om dagen, motvarande cirka 50 gram, ökar man riken att drabbas av cancer med 20 procent, enligt forskarna.
Men forskarna poängterar att en måttlig konsumtion av processat kött inte nödvändigvis ger upphov till problem för konsumenter.
”Oroa dig inte om du äter en baconsmörgås. Det kommer inte att döda dig. Men du bör inte äta fyra baconsmörgåsar varje dag under hela ditt liv", säger Karol Sikora, en av Storbritanniens ledande cancerspecialister, enligt Daily Mail.
HÅKAN FRISELL

t20