olivoljaIMG 7499
Smak av olivolja
minskar kaloriintaget
Strunta i kosttillskottbolagens bluffpiller för att gå ner i vikt. Tyska och österrikiska forskare har nyligen gjort upptäckten att smaken av olivolja räcker för att minska hungerkänslorna.
”Vår upptäckt visar att smaken av olivolja kan reglera mättnadskänslan”, säger professor Peter Schieberle, Technischen Universität München, som är en av försöksledarna.
Forskarna studerade först försökgrupper där varje person fick äta en halv liter yoghurt om dagen i tre månader. Vissa fick olivolja tillsatt till yoghurten medan andra fick tillsatt andra fetter som rapsolja, ister, eller smör.
”Den största mättnadseffekten hade olivolja”, säger Peter Schieberle.
Ingen av de personer som åt yoghurten med olivolja ökade i vikt under försöksperioden. Samtidigt märkte forskarna att halten av hormonet seratonin ökade i deras blod. Seratonin gör att man känner sig mätt.
Forskarna testade sedan att enbart tillsätta en olivolje-smak, som man hade extraherat från olivolja, till yoghurten. Och bara smaken gjorde att testpersonernas kaloriintag var i genomsnitt 176 kalorier lägre jämfört med en kontrollgrupp som fick äta vanlig yoghurt.
HÅKAN FRISELL

t20