AggMumsa på äggen
med gott samvete
Enligt branschorganisationen Svenska Ägg är det fritt fram att frossa i de till påsken extra populära äggen med gott samvete. De kolesterolhöjande egenskaperna är dessutom en myt, menar man. ”Amerikanska forskare har visat att ägg inte höjer kolesterolet. Tvärtom minskar andelen fett i blodet när man äter ägg. Det, visar en nyligen publicerad studie, kommenterar Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Ägg innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan använda allt protein i ägg, påpekar Svenska Ägg i ett pressmeddelande.
Man konstaterar att ägg är en riktig vitaminbomb. Förutom högvärdigt protein och fett innehåller ägg även höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen, men också riboflavin, vitamin A och zink. Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12 är höga.
– Ägg är ett fantastiskt livsmedel som man med gott samvete kan frossa i under påsken tillsammans med lax, sill och alla de andra goda och nyttiga maträtterna på påskbuffén, säger Astrid Lovén Persson.
Fakta: Den amerikanska studien genomfördes av forskare vid Universitetet i Connecticut. Medelålders kvinnor och män med olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom fick äta tre ägg om dagen. Efter tolv veckors diet kunde forskarna inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet, trots att deltagarna fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare. Tvärtom hade de fått sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.
/FoodMonitor

t20