Näringsämne i rött kött påverkar risken för hjärtsjukdomar
Forskare har hittat ett samband mellan näringsämnet karnitin i rött kött och risken att drabbas av hjärtsjukdomar. Det framgår av en artikel som denna vecka publicerats i den välrenommerade tidskriften Nature Medicine.
”Vi har nu en förståelse för de näringsmässiga förhållandena som kan hjälpa till att förklara det väletablerade sambandet mellan rött kött och hjärtsjukdomar”, säger Stanley Hazen vid Cleveland Clinic i Cleveland, enligt tidningen Huffington Post.
”Den här studien antyder att karnitin kan utgöra en del av detta samband”.
Näringsämnet karnitin finns i höga halter i rött kött. Men också bland annat i mjölkprodukter. Karnitin används även i preparat som säljs till kroppsbyggare, och i energidrycker.
De amerikanska forskarna undersökte halten av karnitin hos 2 595 män och kvinnor. Resultaten visade på ett starkt samband mellan halten karnitin och förekomsten av hjärtsjukdomar.
Enligt Stanley Hazen tyder resultaten på att carnitine påverkar metabolismen av kolesterol i kroppen. Intag av carnitine gör att mer kolesterol avsätts i kärlväggar. 
"Det ändrar detta på ett sådant sätt att det gör dig mer benägen att drabbas av hjärtsjukdomar", säger han, enligt Huffington Post. 
"Om du äter mycket kött så är slutsatsen av den här studien att du bör överväga att skära ner på det". 
/FoodMonitor

t20