saffran-bildSaffran ersätter opium
Slow Food Stockholm Haga ska i år fira Slow Foods Terra Madre day genom att stötta kvinnor som arbetar med saffransodlingar i Afghanistan. Tillsammans bakar medlemmarna saffranssoldater och saffranssniglar som ska säljas den 10 december på trottoaren utanför kaffehandeln Johan & Nyström på Södermalm i Stockholm.

Föreningen stöttar ett kvinnligt kooperativ som odlar och skördar saffran i en trakt där opiumodling är mycket vanligt. Många saffransodlare lever under dödshot från talibanerna när de väljer att odla saffran istället för opiumvallmon.

– Idén fick vi under höstens besök på Slow Foods matmässa Salone del Gusto i Turin.  Vi träffade då en grupp italienska soldater som stöttade Ghoryan´s Women Saffron Association utanför Herat. Kvinnorna odlade och skördade saffran istället för opium. De italienska soldaterna transporterade saffranet till Italien där det såldes. Sedan såg de till att hela förtjänsten nådde kooperativet, berättar Anna Lind Lewin och Ulla Tillgren, initiativtagare till saffransprojektet inom Slow Food Stockholm Haga.

Slow Food Stockholm Haga har köpt saffranet via Afghan Red Gold Saffran Company och får ovärderlig hjälp med transporten hem av Lotta Sandström på Afghanface.  En förfrågan om transport gick även till den svenska försvarsmakten, som tyvärr inte såg någon möjlighet att hjälpa till.
Bullarna som säljs mellan klockan 14 och 18 fredagen den 10 december är bakade på afghansk saffran medan övriga ingredienser har skänkts från lokala odlare, handlare och matföretag i Stockholm.

Intäkterna från försäljningen går oavkortat till Ghoryan´s Women Saffron Association.

/FoodMonitor

 

t20