Nu skippar Scandic palmoljan
Hotellkedjan Scandic meddelar att man nu beslutat att inte använda den erkänt miljöovänliga palmoljan i någon av sina 160 restauranger. Istället övergår man till raps- och solrosolja. 75 kubikmeter olja per år har under de senaste åren förbrukats till fritering i Scandics restauranger.
Vatten, energi, avfall och koldioxidutsläpp är några av de områden som Scandic-koncernen mäter varje månad för att ständigt förbättra hållbarhetsarbetet. Nu satsar alltså kedjan på att utveckla sitt restaurangerbjudande ytterligare genom denna miljöinsats. I Norge, Danmark och Finland är palmoljan redan borttagen, meddelar man.
– Det har alltid varit viktigt för oss att ta ett miljömässigt och socialt ansvar. Sedan många år tillbaka serverar vi till exempel bara kaffe som är schysst producerat och märkt med Fairtrade eller UTZ. Att vi nu endast använder raps- och solrosolja som frityrolja är ett nytt steg i rätt riktning för att skydda djurarter och bevara skog, kommenterar Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic, i samband med ett pressmeddelande.
Fakta: Odlad palmolja kommer från de tropiska regnskogar som anses vara världens artrikaste ekosystem. Palmoljan har trots miljöaspekten ökat drastiskt i användning under de senaste decennierna. Malaysia och Indonesien står för 87 % av världens produktion. Den svenska importen beräknas till 44 000 ton per år.
/FoodMonitor

t20