jordgubbarBärkonsumtionen pekar uppåt
Vi svenskar njuter mer och mer av bär visar en undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Bärfrämjandet. En betydande förklaring tycks vara bärens hälsoegenskaper och det ökade intresset för hälsofrågor. (Foto: Linus Höök)
En av fyra uppger att de äter mer bär nu än för två år sedan. Nästan nio av tio, 85 procent, anser att det är bra för hälsan att äta bär och varannan tycker att de blir piggare, enligt undersökningen.
Allra störst är ökningen bland unga i åldrarna 18-34 år. Här uppger nästan fyra av tio, 38 procent, att de äter mer bär idag än för 2 år sedan.
– Det är positivt om konsumtionen ökar eftersom bär anses vara bra för vår hälsa på flera olika sätt, säger Marie Alminger, biträdande professor på Chalmers institution för kemi och bioteknik.
Hon har följt de senaste årens forskning kring bär och hälsa och hon är säker på sin sak:
– Flera studier visar att bär stärker immunförsvaret, sänker blodtrycket och minskar risken för diabetes. Att äta bär stärker också kognitiva förmågor och minskar risken för demens. Även hos unga personer stimuleras minne och inlärning visar nya studier.
Det ökade intresset märks också ute hos landets bärodlare.
– Vi ser det i våra självplock men också i efterfrågan rent allmänt, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare och bas för Bärfrämjandet.
/FoodMonitor

t20