halllon
Uppåtgående trend: Koka egen sylt
En dryg tredjedel av svenska folket, 36 procent, tänker koka egen sylt av egenplockade bär i sommar. Allra störst är intresset i norra Sverige. Det konstaterar Svenskt Sigill i ett pressmeddelande.
Omkring var fjärde svensk uppger att de är mer intresserade av syltning nu än för två år sedan. Och varannan planerar att plocka bär för att lägga i frysen. Detta enligt en konsumentundersökning som YouGov gjort på uppdrag av Bärfrämjandet.
Trenden är extra tydlig i åldersgruppen 18-34, där fyra av tio säger att de är mer intresserade av att koka egen sylt nu än för två år sedan.
Bland hela svenska folket tänker 36 procent koka egen sylt i sommar, enligt undersökningen. I norra Sverige ligger procentandelen på hela 53 procent. Lägst är intresset i Stockholmsområdet (29 procent).
I fjol märktes ett ökat intresse för självplock runtom i landet.
– Vi har även i år känt av en ökad efterfrågan. Men det gäller inte bara i självplocksodlingar. Även färdigplockade svenska bär har sålt bra i år, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare och bas för Bärfrämjandet.
/FoodMonitor

t20