Forskning: Dra ner på
läsken för njurarnas skull
Inte mer än en burk per vecka. En studie publicerad i Clinical Journal of the American Society of Nephrology visar att det är den mängd kolsyrad läsk man bör hålla sig till om man inte drastiskt vill öka risken för njursten. Det rapporterar italienska Il fatto alimentare.
Studien är genomförd av forskare vid Harvard University i Boston i samarbete med nefrologicentrat Unità di nefrologia del Policlinico Gemelli i Rom, Italien.
Målet med studien var att verkligen ta redan på vilka drycker som är ”njurvänliga” för att sedan bättre kunna precisera rådet att dricka två liter vätska om dagen, som patienter med njursten vanligtvis får. Redan tidigare studier har visat att vissa vätskor snarare kan försämra njurtillståndet, skriver Il fatto alimentare.
Under studien följde man under åtta år 194 000 individer som regelbundet fick registrera sina matvanor och eventuell utveckling av njurproblem. Resultaten bekräftar misstankarna:
Ett överdrivet intag av sockrade och kolsyrade drycker ökar enligt studien risken för njursten med 33 procent. Däremot, till skillnad från tidigare och mindre studier, visade sig både kaffe och te ha en skyddande effekt. Så även rött och vitt vin, öl och andra alkoholhaltiga drycker.
/FoodMonitor

t20