vitlokForskning: Rå vitlök kan minska risken för lungcancer
Att äta rå vitlök två dagar i veckan kan drastiskt minska risken för lungcancer. En studie genomförd i Kina visar att vuxna personer som inkluderar rå vitlök i sin kost har en 44 procent lägre sannolikhet att drabbas. Det rapporterar brittiska Daily Mail.
Enligt studien minskar även rökare, som annars är de som är överlägset mest i riskzonen för lungcancer, risken för att drabbas genom att inkludera rå vitlök i kosten. Dock ”endast” med cirka 30 procent i rökarnas fall.
Bara i England och Wales får årligen 40 000 människor diagnosen lungcancer. I studien som genomfördes vid Jiangsu Provincial Centre for Disease control and Prevention jämfördes 1 424 lungcancerpatienter med 4 500 friska vuxna, skriver Daily Mail.
Alla som deltog i studien fick noggrant redogöra för sina matvanor, samt hur ofta de konsumerar vitlök och om de röker. Resultatet av studien publicerades sedan i tidningen Cancer Prevention Research.
Det är däremot inte klargjort om uppvärmd, tillagad vitlök har samma effekt. Men de senaste rapporterna tyder på att det är ämnet allicin, som frigörs när vitlöken hackas eller pressas, som är nyckelingrediensen, meddelar man.
/FoodMonitor

t20