Global uppvärmning
ger sötare äpplen
Den globala uppvärmningen utgör ett allvarligt hot mot människans överlevnad. Men förändringen i temperatur ger också en annan effekt – sötare äpplen. Det har japanska forskare upptäckt. 
Forskarna har analyserat prover från två äppelodlingar i regionerna Nagano och Aomori i Japan från år 1970 till och med år 2010. De äpplesorter som studerades var Fuji och Tsugaru.
Forskarna valde de aktuella odlingarna eftersom inga förändringar i odlingsprocessen gjordes under perioden.
Den uppmätta temperaturen på odlingarna ökade med cirka 0.3 grader Celsius per årtionde.
Resultaten visar enligt forskarna otvetydigt på att klimatförändringen påverkade äpplena.
Förutom att äpplena blev sötare, genom att de uppvisade en ökad sockerhalt, så minskade samtidigt syrligheten. Dessutom blev äpplena mindre fasta.
”Vi tror att ett sötare äpple är en positiv sak, och att ett mindre fast äpple är negativt”, säger forskaren Toshihiko Sugiura of the National Institute of Fruit Tree Science i Fujimoto, till AFP.
”De flesta människor föredrar ett sött och fast äpple.”
/FoodMonitor

t20