Ökad efterfrågan på ekologiskt
I samband med de pågående Livsmedelsdagarna (4-6 september) i Tylösand med temat ”Framtidens konsument”, släpps en ny rapport som visar att allt fler konsumenter vill köpa mer KRAV-märkt och ekologisk mat. Utöver den största kategorin, mejeri, så är det framförallt kategorierna frukt och grönt och kött som kommer att öka mest. Detta enligt organisationen KRAV, som tagit fram rapporten i samarbete med analysföretaget SRC, Scandinavian Retail Center.
Av den totala försäljningen av KRAV-märkta produkter är mejeriprodukter den största kategorin med cirka en tredjedel, enligt rapporten. Tydligt är också att att kategorierna frukt och grönt och kött är de som står näst på tur hos konsumenter som köper KRAV-märkt. Av de över 240 personer som tillfrågats i mejeridisken i sex butiker i Sverige uppgav 82 procent av de som köpte KRAV-märkta mejeriprodukter att de även köper KRAV-märkt frukt och grönsaker och 42 procent köper även KRAV-märkt kött.
– Studien visar att det finns en stor grupp konsumenter som verkligen är beredda att betala för mer för KRAV-märkt mat. Denna grupp har lagt om en stor del av sina mejeriinköp, och nu ser vi att de intresserar sig för frukt, grönsaker, kött och chark, kommenterar Johan Cejie, försäljningschef på KRAV, och fortsätter:
– Det är här som skillnaderna är som störst. Rena fräscha frukter och grönt och djur som faktiskt har fått leva på ett sätt som de är skapta för, det är tydliga mervärden i jämförelse med annan mat.
Fakta: Idag står försäljningen av KRAV-märkt mat i Sverige för cirka fyra procent av svensk livsmedelsförsäljning. KRAV´s ambition är att höja andelen till 20 procent år 2020, även inräknat försäljning till offentlig sektor. Rapporten har tagits fram för att nå djupare insikt och kunskap.
/FoodMonitor

t20